Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian

serwis chłodniczy Warszawa
Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych.

Przeciwieństwie do innych metod utrwalania technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin.

Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i utrzymania łańcucha chłodniczego oraz wysoki koszt czynników chłodniczych.

Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian fizycznych, biochemicznych i mikrobiologicznych.

Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się, wzrost większości bakterii i pleśni zostaje zahamowany.
Następuje zmniejszone parowanie i mniejszy ubytek masy produktu.
Spowalniają się procesy utleniania tłuszczów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo

Już pięć tysięcy lat temu stosowano

Najwcześniej poznanymi substancjami chłodniczymi były lód i śnieg.
Już pięć tysięcy lat temu stosowano je w Chinach do chłodzenia napojów.

Również Chińczycy przywozili z gór bloki lodu, które przechowywali aż do lata.

Wikingowie pod koniec zimy zakopywali (na terenie domostw) żywność razem z lodem, natomiast Rzymianie transportowali z gór śnieg, który umieszczali w izolowanych słomą dołach tworząc w ten sposób prymitywne lodówki.

Metoda ta była stosowana jeszcze w XVIII wieku w Anglii. W Egipcie oraz Indiach używano porowatych glinianych naczyń, w których efekt chłodzenia uzyskiwano dzięki odparowaniu części zawartości.

Ten efekt wykorzystywali również Persowie, którzy zwiększali intensywność parowania przez nadmuch powietrza.

Zimna woda płynęła w kanałach pod podłogą chłodząc wnętrze pałacu.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo

Delikatna klimatyzacja

serwis chłodniczy Warszawa Osoby montujące klimatyzację w takich pomieszczeniach, w których mają przebywać dzieci i osoby starsze muszą pamiętać o tym, aby taka klimatyzacja była po prostu bardzo delikatna.
Dzieje się tak dlatego, że zbyt mocna klimatyzacja może być niebezpieczna dla dzieci i osób starszych.
Mogą one bardzo często chorować z powodu przebywania w silnie wyziębianych pomieszczeniach.
Podobnie jest w przypadku, gdy w jakichś pomieszczeniach mają przebywać także osoby chore.

Trzeba przyznać, że takie osoby są szczególnie uwrażliwione na to, w jakiej temperaturze przebywają oraz na to, czy w ich pomieszczeniach nie panują żadne przeciągi.

Wobec tego posiadana przez nie klimatyzacja musi być bardzo delikatna. .