Grzybica Candida

Dodane: 13-08-2016 07:09
Grzybica Candida grzybica candida

Wikipedia o zapobieganiu grzybicy

Podstawą zapobiegania wystąpieniu grzybicy jest higiena osobista, tj. dokładne wycieranie fałdów między palcami po zajęciach oraz noszenie klapek na basenie, saunie czy w łaźniach używanie własnego ręcznika, odzieży i butów oraz higiena ubrań. W przypadku grzybicy pachwin, pośrednie znaczenie ma także otyłość. Ze względu na fakt, że grzybicy sprzyjają defekty immunologiczne, należy dbać o całościowy stan zdrowia i właściwą pracę układu odpornościowego. Równie istotne jest noszenie wygodnych i przewiewnych ubrań oraz butów, a w przypadku grzybicy paznokci ? unikanie skaleczeń płytki paznokcia, które podnoszą ryzyko zachorowania. Niezbędne jest także unikanie kontaktu z osobami, u których grzybica już wystąpiła. Schorzenie jest bowiem niebezpieczne z epidemiologicznego punktu widzenia ? podnosząc ryzyko zarażenia się od innej osoby, ale też grożąc zakażeniem kolejnych partii ciała u chorego.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzybica


Candida albicans - jak ją zdiagnozować?

Preparat bezpośredni

W przypadku kandydozy powierzchownej biomateriał zanurzany jest w roztworze KOH, który niszczy keratynę nie wpływając na komórki grzyba. W preparacie mikroskopowym C. albicans widoczne są blastospory (pączkujące komórki), pseudostrzępki, czasami strzępki prawdziwe.

Hodowla

Grzyb wzrasta na pożywce Sabourauda w ciągu 2-4 dni, tworząc białe do kremowych kolonie, o masłowatej konsystencji. Brzeg kolonii jest gładki, czasami frędzlowaty ze względu na wytwarzaną grzybnię.

Wstępna identyfikacja opiera się na stwierdzeniu w hodowli na podłożu zubożonym (podłoże ryżowe) pod szkiełkiem nakrywkowym charakterystycznych zarodników przetrwalnikowych ? chlamidospor. Drugą metodą jest wykonanie testu filamentacji (ang. germ tube test), który polega na inkubacji komórek C. albicans w surowicy przez 2-3 godziny w temperaturze 37 °C. Po tym czasie komórki ?kiełkują? tworząc rostki, które w przeciwieństwie do tworzonych pączków lub pseudogrzybni nie są oddzielone ścianą komórkową. Powyższe testy nie pozwalają na różnicowanie C. albicans od C. dubliniensis dlatego potrzebne są dalsze testy najczęściej auksanograficzne.

Testy serologiczne

Testy serologiczne wykorzystywane są do wstępnej diagnostyki zakażeń narządowych i uogólnionych oraz do monitorowania skuteczności leczenia. Nie pozwalają jednak na jednoznaczne określenie gatunku.

Diagnostyka oparta o metodę qPCR (reakcja łańcuchowa polimerazy w czasie rzeczywistym)

Metoda pozwala zidentyfikować poszczególne gatunki grzybów z rodzaju Candida (albicans, tropicalis, glabrata, krusei, para-ortho- metapsilosis) oraz określić ich liczebność, a w przypadku zakażeń mieszanych podaje odsetkowy udział poszczególnych gatunków grzybów w pobranej od pacjenta próbce.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans


Candida albicans - co ją powoduje?

Najprostszą odpowiedzią, jaką można podać, jest to że powoduje ją po prostu fakt że jest częścią naszej flory bakteryjnej. Jednak my nie o tym, a o momencie w którym rozrasta się ona do niebezpiecznych rozmiarów.

Wszystko się komplikuje, gdy grzyb rozrasta się i zaczyna panoszyć po naszych jelitach - jakie są powody? Przede wszystkim obniżona odporność, co akurat jest przyczyną wielu chorób. Do tego dochodzi zła dieta - jeśli jemy mało warzy i owoców a dużo cukrów, grzyb ma pole do popisu. Do przyczyn candidy zaliczamy również stres, cukrzycę czy chociażby klimatyzację - a dokładniej zbyt długie na nią wystawienie.

Tak więc to że mamy grzyba, jest faktem. Czy pozwolimy mu się rozpanoszyć, to już inna sprawa - warto więc zadbać o zdrową dietę i nie dać się stresowi - czyli po prostu, żyj zdrowo!



© 2019 http://c2c.org.pl/