Wikipedia o sporcie. Krótki cytat
Sport ? forma aktywności człowieka, mająca na celu doskonalenie sprawności fizycznych w ramach współzawodnictwa, indywidualnie lub zbiorowo, według reguł umownych.
Rodzaje sportu:
sport wyczynowy ? forma działalności człowieka, podejmowana dobrowolnie w drodze rywalizacji dla uzyskania maksymalnych wyników sportowych.
sport profesjonalny ? rodzaj sportu wyczynowego uprawianego w celach zarobkowych
W ramach rekreacji, rozumianej tu jako odrębne pojęcie, brak jest elementu rywalizacji. Różne realizowane w jej ramach czynności, poza pracą czy nauką, są wykonywane w miejscu zamieszkania czy pobytu, co różni ją z kolei od turystyki ? podróży w celu poznawania świata i ludzi.
W niektórych ujęciach sport to również kultura fizyczna, dbanie o własne ciało, podziwianie piękna zawodników uprawiających dane dyscypliny.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sport
Odżywki
Odżywki dla sportowców to temat rzeka: suplementy przed treningiem, po i w trakcie. Naturalne białka serwatkowe, kreatyna, glutamina itp. Dla laika to naprawdę czarna magia- jak się w tym wszystkim połapać?
Jeżeli zaczynamy naszą przygodę z treningami warto zasięgnąć porad u stałych bywalców siłowni lub personelu. Warto też przejść kilka treningów indywidualnych po okiem trenera, który w cenie usługi ustali dla nas dietę na kilka tygodni i podpowie jakie suplementy stosować.
Oczywiście nie zawsze będziemy mieli taka potrzebę- przecież odżywki to dodatkowy koszt, a sam karnet na siłownię potrafi nadszarpnąć niejeden budżet.
Kiedy sięgnąć po suplementy?
Dieta powinna być podstawą zmian w naszym życiu, nie ważne czy zaczynamy ćwiczyć, czy po prostu chcemy bardziej zadbać o zdrowie. Suplementy diety powinny być, zgodnie z nazwą jedynie suplementami, a nie głównymi źródłami danych składników odżywczych.
Co powinniśmy suplemetnować? Jedynie rzeczy, które ciężko będzie nam dostarczyć w codziennej diecie. Dla intensywnie ćwiczących na pewno będzie to białko, ponieważ jest to mimo wszystko dość trudny składnik do wprowadzenia w dużej ilości w normalnej diecie.